Cum scapi de viespi ? Cel mai bine e să începi iarna
În urmă cu vreo trei ani, la o casă unde au locuit bunicii, am început să am probleme cu populația de viespi. "Spațiul aerian" era extrem de aglomerat. Casa, batrânească, avea în componență mult lemn. Și netratat. Plus anexele situate destul de aproape de casă. Am cautat fagurii și i-am eliminat rând pe rând. Degeaba. În jur erau la fel de multe viespi. În copaci, pe gard (din lemn netratat, nevopsit), la streașina casei, pe magazia de lemne (lemn uscat, netratat), pe cotețul păsărilor. Peste tot. Am tras resemnat concluzia ca nu mai sunt vremurile de altădata și că populația de viespi s-a înmulțit, cel mai probabil din cauza încalzirii globale.
Pâna anul trecut când, întâmplator, am descoperit cauza reala și am elaborat strategia care pe viitor să le țină departe de zona casei. Cuibul era uriaș, o adevărată colonie de 50 cm cubi, pe mai multe etaje, însumând în jur de 2 metri pătrați de faguri, era plasat langă un horn de fum (inteligentă treabă - beneficiază de căldură). Am făcut și un video pe care îl găsiți în josul articolului. În faguri mii de insecte care, dacă ar fi fost vii, probabil că m-ar fi anihiat imediat ce am băgat mana în colonie. Numai că afara erau temperaturi cu minus.
Asadar... Cel mai bine este să începeți încă din iarnă procesul de eradicare. Este anotimpul în care viespile sunt în stare de hibrenare.
Deci, pașii:
1. Găsiți și distrugeți cuibul. Urmăriți, mai ales spre seară și / sau dimineața, care este zona cu cea mai mare concentrare de insecte în zbor. Probabil se îngrămădesc pe o cale de acces la cuib. (nu abordați cuibul dacă viespile sunt prezente !!! Iarna puteți face asta fără grijă. O viespe, spre deosebire de albină, poate înțepa de mai multe ori! Dacă nu sunteți sigur pe acțiunea pe care vreți să o demarați, chemați o firmă specializată! ). Dacă viespile nu hibernează, puteți aborda fagurele (de mici dimenisiuni) noaptea târziu sau în zilele ploioase. Înainte de a demola cuibul pulverizați asupra lui o soluție insecticidă. Un spray eficient costă în jur de 30 de ron și permite pulverizarea de la 2 metri cu jet direcționat. Acest insecticid are efect în câteva secunde. Este foarte toxic. Aveți instrucțiuni și pe eticheta produsului. Adunați cu grijă toate resturile de faguri pentru ca viespile să nu fie atrase de feromonii prezenți pe aceste resturi.
2. Pe locul cuibului folosiți o soluție de tratare a lemnului care să protejeze împotriva insectelor. Dacă mergeți la raionul de lacuri și vopseluri al magazinelor de profil și întrebați, în mod sigur găsiti o soluție potrivită bugetului dvs. (eu am folosit - improvizat o soluție de detergent de rufe, foarte concentrata pentru a stropi locul în care a fost colonia și zonele învecinate).
3. Identificați și astupați toate căile de acces către locul în care a fost cuibul. De obicei viespile își construiesc fagurii aproape de o cale de ieșire (o crăpătură în acoperiș, un geam de luminator spart, o breșă între scânduri). Colonia pe care am extermiant-o eu se afla în imediata vecinătate a acoperișului.
4. Tratați tot ceea ce înseamnă lemn în zona casei. Gardul și anexele de mai mică importanță le puteți trata cu ulei uzat de motor. În felul acesta lemnul capătă rezistență și la umezeală. Evident, puteți vopsi sau lăcui elementele de lemnărie. Dacă vă permite bugetul. Eu am folosit pe anumite zone o amorsă antiinsecte, anticarii. Aproximativ 15 ron / litru.
5. Puneți capcane pentru viespi. Din sticle de plastic în care puneți o soluție din apă, zahăr și miere. Dați un search pe youtube și o să primiti o mulțime de rezultate. De preferat sa le amplasași la limita proprietății sau cât mai departe de zona în care stați în mod curent. Dacă observați că insectele se întorc în zona în care a fost cuibul, plasați și acolo o capcana. (Vreo două, trei zile se vor întoarce. Se pare ca vara nu stau toate în cuib.)
6. Verificați periodic locurile în care au fost cuiburile.
Aventura mea este descrisă sumar în videoul de mai jos. Dacă ți-a plăcut articolul și dacă ti-a fost util, abonează-te la Magazin Universal, canalul meu youtube. Spor!