luni, ianuarie 04, 2016

Cum să pui armura pe tine pe vremea asta?

   
     
     Ora 5 dimineața. Prima zi de luni a anului. Afară ninge viscolit. Somnul încă mai luptă pentru drepturile sale. Bă', ce oameni tâmpiți! Cum să te duci tu la război, călare pe cal și în armura de metal când afară sunt sub zero grade?! Ce afară... înăuntru apa îngheață lângă patul cu saltea de paie. Hai că toamna mai merge cum mai merge, dar acum iarna e chiar nasol. Nu putem să facem o pauză?


     Nu este vorba despre mine sau despre tine care mergi la serviciu într-o zi de luni dimineața, prima zi de luni din an. Este vorba despre om de-a lungul istoriei. Cum să te duci tu la luptă pe vreme ploioasă, călare pe un cal ud, care miroase a cal ud, chinuit... cu hainele tale ude, cu ploaia șiroindu-ți pe față, cu vântul întețind senzația de umiditate excesivă și cu apa evaporându-se de pe tine și, în același timp, absorbindu-ți căldura? Cum să te duci la luptă într-o armură rece, care te încastrează și care se strânge pe tine ca pe un prizonier într-o carceră? Am întrebat un prieten care a terminat istoria cum reușeau cavalerii să-și dea jos armura pentru a-și face nevoile. "Crezi că și-o dădeau jos?!". A... deci asta trebuie să fi însemnat "să cureți armura"... Chiar așa: cum să te duci la luptă pe ploaie de toamnă târzie sau pe zăpada și să-ți faci nevoile în armură?  Probabil că imediat după era chiar plăcut, cald, binefăcător... (că, cică, războaiele nu puteau fi întrerupte ci, din contră, cine putea suporta condițiile meteo avea un avantaj)

      Cum să te duci la luptă în frig după ce peste noapte frigul abia ce te-a lăsat să dormi? Cum s-or fi odihnit: prin corturi, prin castele fără sticlă la ferestre, prin abații austere? Vă dați seama: să ții în mână sabia rece care aproape ți se lipește de piele prin mănușă... Și peste toate astea să te mai și bați și cu alți nebuni?

    Cum o fi supraviețuit omenirea?

Niciun comentariu :

Publicitate