duminică, decembrie 27, 2015

100% energie curată

      Uruguay a anunțat la începutul acestei luni că 94,5% din energia sa electrică este produsă din surse nepoluante, transmite fortune.com. În vederea atingerii acestui procent, țara sud-americană a  cheltuit în 2014 aproximativ 15% din produsul intern brut, adică în jur de 3 miliarde și jumătate de dolari.
      În Uniunea Europeană procentul de energie curată, stabilit ca obiectiv, este în jur de 20%. România și-a propus 24% (conform unui raport Eurostat) și în 2013 atinsese deja 23,9% (pe hârtie?!). Statele membre UE care și-au stabilit cele mai ambițioase obiective naționale sunt Suedia (49%), Letonia (40%) și Finlanda (38%).
Uruguay, fermă eoliană / foto: News First youtube video screenshot (embeded video)
   
       Ca să vă faceți o idee, Uruguay are o suprafață de aproximativ 180.000 de km pătrați și o populație de 3 milioane și jumătate de locuitori (estimare 2011). România are o suprafață de aproximativ 239.000 km pătrați și în jur de 21 de milioane de locuitori (estimare 2013).
      În primăvară Uruguay-ul a fost adus în fața publicului de către mass-media prin figura celui mai sărac președinte din lume, Jose Mujica. După terminarea mandatului Mujica s-a retras la ferma sa de lângă capitala Montevideo și duce un trai auster.
Jose Mujica, (ex)președintele Uruguay-ului / foto: printscreen BBC


[Povestea lui BBC și Antena 3.]

      Mai multe despre producerea energiei curate în Uruguay:



[Au tratat subiectul Interesting Engineering și Fortune.]


Niciun comentariu :

Publicitate