luni, decembrie 28, 2015

Benzină și motorină mai ieftine de la 1 ianuarie 2016

      De la 1 ianuarie 2016 prețul carburanților va scădea ca urmare a reducerii TVA-ului de la 24% la 20%. Potrivit unui studiu economica.net  Anul Nou va aduce ieftiniri de 3,22% ale prețului carburanților. Astfel, benzina va costa mai puțin cu aproximativ 16 bani pe litru, iar motorina mai puțin cu aproximativ 15 bani pe litru.




      Dacă statul nu ar încasa în jur de 60% din prețul unui litru de carburant, probabil că s-ar simți și la noi efectele ieftinirii barilului de petrol.

      De-a lungul timpului românii au adoptat diferite forme de protest. "Astăzi nu alimentez din benzinăriile X", sau plata plinului cu monede de 1, de 5 sau de 10 bani sunt două dintre ele.

      Pe lângă taxe, prețul litrului de carburant mai conține și costuri logistice, costuri de operare a rețelei de distribuție, costuri financiare și adaos comercial. Suspect mi se pare faptul că, exceptând mici variații, toți distribuitorii au costuri similare. La fel a gândit și Consiliul Concurenței care a aplicat la sfârșitul anului 2011 amenzi record benzinarilor din România: 205 milioane de euro (3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010), scrie gandul.info . Sancțiunea a fost contestată în instanță, iar benzinarii au pierdut procesul. Sumele de plată au fost reduse de Înalta Curte de Casație și Justiție (ziuacargo.ro).

      Totuși situația nu pare să se fi schimbat în vreun fel.

      Utopic vorbind, i-am propus unui prieten să deschidem o benzinărie în care să aplicăm adaos comercial minim. "Vindem cu 3,5 lei. Câștigăm la cantitate!". "Fă tu chestia asta și în două zile o să-ți dea ăștia foc la benzinărie!", zice prietenul ăsta al meu. Hm... așa o fi ?!

Niciun comentariu :

Publicitate