marți, decembrie 15, 2015

Captain Planet și gunoiul din România

Cu siguranță cei care aveți acum 30 - 40 de ani vă mai aduceți aminte de serialul de desene animate "Captain Planet" ("Captain Planet and the Planeteers"). Nu știu la câți dintre voi a prins mesajul ecologist... La mine da! Chiar îmi doresc să reciclez. Poate și pentru că sunt puțin zgârcit și vreau să-mi recuperez o parte din cheltuieli.

Se tot vorbește în ultima vreme despre reducerea cantităților de gunoai menajer. Adică acel tip de gunoai pe care îl aruncăm cu toții în pubela de la bloc. Sau de acasă. Adică acel gunoai nesortat pentru reciclare: sticle, borcane, ambalaje tetrapack, peturi. Chiar ministrul mediului (din guvernul trecut) vorbea despre alinierea României la standardele europene. Și cum își propune statul să facă asta?! Prin mărirea taxei pe tonă. "Taxa ar trebui să fie destul de mare pentru a nu mai fi tentați să adunăm gunoi." spunea pe 13 iunie 2015 Grațiela Gavrilescu. Potrivit hotnews.ro ministra a mai anunțat că taxa (de 80 de lei pe tonă) ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016 și se va dubla până la finele anului.

Vă dați seama de enormitățile debitate? Păi... nu ar trebui înainte să te apuci să pui taxa pe gunoi să creezi condiții de colectare selectivă? Ieșiti afară să duceți gunoiul și spuneți-mi ce condiții aveți pentru a arunca peturile la plastice, borcanele la sticle și ambalajele de hârtie la cartoane. Se poate face asta pentru blocurile cu tobogan? Haideți să o luăm altfel: pentru blocurile nou construite (cei care locuiți în astfel de blocuri) a conceput cineva sistemul? Uite eu, spre exemplu, cumpăr apă minerală și plată ambalată la peturi. Destul de multă pentru că în zona în care locuiesc apa de la robinet e bună numai pentru spalat vase, rufe și persoane. La finalul săptămânii se adună ceva recipiente goale. Mi-aș dori să le pot depozita într-un loc din care să știu că cineva le introduce în circuitul de reciclare. Nu există așa ceva!!! Borcanele goale, la fel! Ambalaje, hârtii, pliante: de asemenea! Singurele locuri de reciclare sunt cele de la Mega Image (pentru baterii), cele de la intrarea în supermarketuri (mai ales pentru deșeuri periculoase cum sunt tuburile de neon sau becurile neon), centrele de colectare materiale feroase și neferoase (alte afaceri!) și magazinele de electrocasnice (unde, atunci când cumperi ceva, predai vechiul aparat și primești o reducere). Dar pentru deșeurile de zi cu zi sistemul este greoi și scopuri de genul celor propuse de ministră sunt utopii! Mai sunt Rematurile, dar sunt foarte bine ascunse că nu am văzut niciunul în drumul meu. A... mai sunt cele de la Auchan: roboței care colectează peturi. Și îți dau și bani sub formă de voucher, dar valabil numai pentru ziua respectivă. Oricum, nu văd pe multă lume că s-ar înghesui să care cu mașina o dată pe lună peturile la acest roboțel de reciclat.

Deci, despre ce vorbim?

Pe baza unui studiu Eurostat din 2012, site-ul ecoteca.ro ilustrează problema prin cifre. România producea la acea dată 365 de kg deșeuri municipale, pe an, pe locuitor. Dintre aceste deșeuri se depozitează "în sau pe pământ" 290 de kg (media europeană=186 de kg), sunt incinerate 0 (ZERO kg, media europeană 108 kg) și se reciclează - ATENȚIE !!! - numai 4 kg (media europeană - 193 kg). Dacă vreți să vă jucați cu cifrele, găsiți un raport Eurostat recent aici:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Waste_statistics/ro

În aceste condiții pare și mai elocvent faptul că stimularea colectării selective prin creșterea taxei pe tona de gunoi menajer este o utopie propagandistică.

Și... vreți să vă mai spun ceva ?! În condițiile actuale este foarte dificil ca, într-un cartier în care 3 blocuri reciclează și 20 nu să aplici în mod diferențiat taxa de salubritate. Mașinile coletoare de gunoi menajer ar trebui să aibă posibilitatea de a cântări ceea ce ridică. Vă dați seama de implicații.

Colectarea asta selectivă nu trebuie să fie o povară, făcută sub amenințarea că vor crește taxele (acolo unde taxa de salubritate este zero în mod sigur se regăsește în altceva). Procesul trebuie să fie comod pentru omul de rând care iese în șalpi la tomberon să arunce gunoiul și nu are chef să meargă 6 străzi până la cel mai apropiat punct de colectare selectivă. Ca să nu mai zic de cum ar putea să stimuleze statul acest proces acordând subvenții. Vă mai amintiți de colectarea de sticle și borcane? Sau de cea de maculatură? Nu era neapărat un obicei rău. Un obicei bun era și prezentarea la magazin a sticlelor la schimb pentru băuturi. S-a renunțat și la asta...

Totuși din gunoi se fac bani frumoși. Dar asta este un alt subiect. Ca să vorbim despre el trebuie să ajungem la un alt grad de nesimțire. :)


Niciun comentariu :

Publicitate